Brāga no cukura 100 l - ieteicamais tilpums priekš DROPPER 40
Visefektīvākais brāgas daudzums ir tieši 100 litri, jo tad iznāk 3 pilni aparāti uz pirmreizējo pārdzīšanu,
un attiecīgi 1 pilns aparāts ar jēlspirtu uz otrreizējo rektifikāciju. To visu visērtāk ir saraudzēt
120 litru plastmasas muciņā. Šādas baltas mucas ar ziliem vākiem ir plaši pieejamas saimniecības
preču veikalos.
Nepieciešamās izejvielas:
• cukurs – 25 kg.
• ūdens – 87,5 L.
• presētais maizes raugs – 400 g.
• barības piedevas raugam.
Sagatavošana notiek pēc šādas shēmas:
1. Vispirms ielejam traukā 10 litrus karsta ūdens, maksimālajā temperatūrā kas nāk pa krānu, aptuveni 70-80 °C.
2. Ieberam ūdenī visus 25 kg. cukura, kuru pilnībā izšķīdinām.
3. Pielejam atlikušos 77,5 litrus ūdens, bet šoreiz tik aukstu cik nāk pa krānu. Aptuveni 7 °C.
4. Pievienojam rauga barības vielas (tabletes un pulverīti), un samaisām.
5. Izmēram šķīduma temperatūru. Tai ir jābūt ne vairāk kā 20°C. Pievienojam raugu, kurš iepriekš
sajaukts ar cukuru un izšķīdināts krūzītē. Visu to viegli samaisām.
6. Ievietojam rūgšanas traukā akvārija sildītāju, kurš ir noregulēts uz 20 °C (šo darām tikai
gada aukstajā laikā, ja brāgas muca atrodas neapsildāmā telpā. Tad arī mucai ir jābūt nosiltinātai.).
Lai maksimāli varētu kontrolēt procesu, nomērām sākuma cukura procentu ar cukura metru. Tam
vajadzētu rādīt 21,5°. Nokalibrējot cukura metru ar ūdeni, tam jārāda 0°. Tad rādījumam varam ticēt.
Šādi sagatavota brāga norūgst pa 5-6 dienām. To nevajadzētu kā īpaši sildīt, jo vislabākā temperatūra
lai iegūtu maksimālo alkohola daudzumu ir 18-20 °C! Tāpat brāgas temperatūra nedrīkst
nokristies zem 16 °C, jo tad rūgšana apstāsies, un procesu būs ļoti grūti palaist no jauna.
No šādas porcijas, ja viss ir darīts pareizi, mums ir jāiegūst 14,5 litri 96% spirts (kopējais teorētiskais
daudzums).
Šajā gadījumā ļoti svarīga piedeva ir rauga barības vielas. Tad arī varam pievienot salīdzinoši
tik maz rauga, un tad arī tiks nodrošināts rūgšanas ātrums un spirta iznākums. Ja Jums
nav speciālo rauga barības vielu, tad tās lēti var iegādāties pasūtot kandzasaparati@gmail.com vai pēc saites šeit.
Šīs barības vielas parasto raugu pārvērš par turbo raugu. Tās ir kā anaboliķi smagatlētiem. Rauga
šūnas kas atrodas presētā rauga paciņās ir ļoti novājinātas. Pirms darba tās vajag labi pabarot. Tad
arī talkā nāk turbo piedevas. Iedomājaties kad ir jāpaveic kāds smags darbs, piemēram ceļa vai tilta
būvniecība, un to uztic darīt novājinātiem karagūstekņiem. Šādā gadījumā vajag ļoti daudz gūstekņu,
lai šo darbu vispār daudz maz labi paveiktu. Vai pretējā gadījumā to dara labi paēduši un sportiski
jaunieši. Par darba ražīgumu jūs varat spriest paši.
Starp citu, rauga šūnas, pretstatā vispārpieņemtam viedoklim, cukuru neēd. Tās cukuru elpo! Tās
atšķeļ no cukura molekulas C12H22O11 skābekli, un kā blakusprodukts izveidojas etilspirts C2H5(OH).
Tieši tāpēc brāgu rūgšanas procesā nevajag maisīt un bagātināt ar skābekli. Pretējā gadījumā
mēs iegūsim nevis alkoholu, bet ļoti daudz rauga. Šādi rīkojas kad grib uzaudzēt daudz rauga
(rauga fabrikās). Līdz ar to leģenda par brāgas uzraudzēšanu pāris stundās veļasmašīnā neiztur kritiku
(šāda recepte nereti tiek piedāvāta dažādās Krievijas kandžas grāmatās). Ja jūs pavaicāsiet tiem
kas to reklamē, vai viņi paši to ir izmēģinājuši, tad parastā atbilde būs tāda, ka es tevi aizvedīšu pie
tā čaļa, kurs točno pazīst to čali, kurš to ir darījis...
Pie paaugstinātas etilspirta koncentrācijas brāgā (normāli 12-14%) rauga šūnas aiziet bojā. Un
pabarojot tās ar turbo piedevu, tām palielinās izturība pret alkoholu (alkohola tolerance).
Vēl viens ļoti svarīgs faktors ir cukura un ūdens attiecības. Tas ir – uz katru kilogramu cukura,
3,5 litri ūdens. Tad mēs iegūsim 4 litrus brāgu. Ja mēs lietojam maizes raugu, kas par kapeikām ir
nopērkams pārtikas veikalos, tad mums jārēķinās, ka brāgas spirta koncentrācija nedrīkst pārsniegt
~14,5%. Jo pie augstākas spirta koncentrācijas maizes raugs aiziet bojā, un pāri palikušais cukurs
nesarūgst. Tāpēc labāk ka ūdens ir mazliet vairāk, nekā mazāk. Ja Jūs plānojat raudzēt lielāku brāgas
apjomu, tad izrēķiniet visu izejvielu attiecības no augstākminētās receptes.
Tā pat ļoti svarīgi ir ievērot pārdzenamās brāgas un aparāta poda tilpumu attiecības, lai neiedzītu
kolonnā brāgu tvaiku vietā. Skolā fizikā mums mācīja, ka jebkuru vielu sildot, tās tilpums palielinās.
Brāgu mēs uzskatīsim par ūdeni, un vidējais ūdens izplešanās koeficients ir 0,0006. Lai aprēķinātu
mūsu tilpuma palielināšanos mēs lietojam formulu:
V(pal.) = V(brāga) × 0,0006 × (T2-T1), kur
0,0006 ir ūdens vidējais izplešanās koeficients,
(T2-T1) ir ūdens maksimālā un minimālā temperatūra.
Ja mūsu brāgas tilpums ir 20 litri pie 20 °C, un vārīšanās temperatūru mēs pieņemam par 95 °C,
tad mēs dabūjam:
20 × 0,0006 × 75 = 0,9 L.
Tātad varam pieņemt ka tilpuma palielinājums tikai uzsilstot jau būs ~ 5%.
Ņemot vērā to ka mums katlā ir vajadzīga brīva vieta kur palikt burbuļiem (vismaz 10%), tad ielejot
brāgu podā jāpaliek brīviem vismaz 15 % no trauka tilpuma.